sculpture in the lanscape
sculpture in the landscape
sculpture in the landscape

You are here

Tumulus

1999

In late 1999 after the completion of the building of Berman House, there came the monumental task of repairing the landscape and somehow seamlessly blending the garden with the surrounding bushland.  The Berman House Sculptures are a response to the materials to hand and the need for order in the (ordered) chaos of the wilderness.  All works were designed by Bronwyn Berman and constructed by Merv Wood and Bronwyn Berman.

The front door was a particular conundrum.  The showpiece of the exterior of the building, it needed to complement, not challenge, but be of a standard worthy of the magnificent architecture and awesome site. The work honors the landscape as it was before the house, and in it's pared back aesthetic, the modernist shoulders on which the architecture of the house stands.  The stone in the mound is a particular type of really beautiful lumpy conglomerate and was collected and reserved from the rock ledge before the house was built.  The plants and smaller stones were collected during long walks in the surrounding wilderness, brought back and placed as a kind of offering to the gods of the surrounding ether, and architecture.  It was our shrine to nature, and to the fact that humans can create beauty, that our abilities and our existence is not seperate from nature, but a seamless part of it.  The garden was also influecnced by an interest in the princilpes of Zen Buddhism.

Dimensions:
variable
Materials:
variable
Category: Keywords: